Snižte své náklady za psího miláčka

Když si budete chtít pořídit psa, zaplatíte za něj (nebude-li z útulku) a jeho vybavení. A tím výdaje nekončí. Mnozí mají představu, že dalším výdajem je už jen krmivo, ale je toho mnohem víc. Jak snížit náklady?

Náklady na psa

S jakými náklady na psa je nutné počítat? Patří sem:

  • pořízení psa: Jeho cena je velmi variabilní. Záleží na tom, jaké chcete plemeno, má-li být pes s papíry atd.
  • potřeby: Pes potřebuje celou řadu různých potřeb. Měl by mít minimální svůj pelíšek, vodítko, kosmetické přípravky (šampon atd.), hřebeny, nůžky a určitě by mu neměli chybět hračky. Pes se potřebuje nějak zabavit a stále levnější je koupit hračky než riskovat, že se pustí do vašeho oblečení, bot či vybavení bytu. I když u malých štěňátek se tomu zřejmě stejně nevyhnete, takže si můžete přičíst i náklady za ně. Jak budou vysoké, záleží na vaší ostražitosti a „šikovnosti“ vašeho psího miláčka.
  • krmivo: Jde o významnou položku. Mnozí lidé dávají psům lidské jídlo. Mějte však na paměti, že psovi nemusí vše, co jíte vy, dělat dobře, a jestli chcete podpořit zdraví a dlouhý život svého psa, budete mu muset kupovat kvalitní krmivo určené přímo pro psy, ať už granule či konzervy a občas byste neměli zapomenout ani na nějakou tu laskominu.
  • poplatky: Jde o poplatky dané zákonem, takže se jim nevyhnete. Nezapomeňte svého psa přihlásit nejpozději do 15 dnů od jeho nabytí. Poplatky se liší podle města. Méně zaplatí důchodci a zcela od poplatků jsou osvobození osoby nevidomé či s těžkým zdravotním postižením.
  • veterinář: Pokud se vám zdá, že některé lékařské úkony a léky jsou drahé, možná budete v šoku, až navštívíte veterináře. Platby za různá vyšetření, kontroly, ale i očkování nejsou rozhodně zanedbatelné. A pokud se vašemu psovi něco stane a vážně onemocní, náklady na jeho léčbu mohou být v řádech desetitisíců korun, ne-li více.

Jak uspořit za psa

A na čem a jak můžete za psa uspořit?

  • krmivo: Jde o významnou finanční položku. Krmivo ovlivňuje zdraví vašeho psa, takže rozhodně není na místě šetřit na jeho kvalitě. Vždy vybírejte od prověřených výrobců. Přesto za krmivo ušetřit můžete, a to koupí většího balení, koupí většího množství balení najednou a především nákupu krmiva přes internet. Vybírejte však jen od seriózních prodejců.
  • výběr krmiva: Krmivo je různě drahé. Nejvíce ušetříte, budete-li psovi dávat granule. Kromě toho, že jsou levnější než konzervy, tak se také snadněji skladují otevřené a nezkazí se vám. Chcete-li psovi dávat granule, začněte s tím od začátku. Psům samozřejmě více chutnají konzervy, takže přechod na granule se jim nemusí líbit. Krmíte-li psa granulemi, dávejte mu větší množství vody.
  • pojištění psa: Není povinné, ale právě pojištění psů vám může snížit vaše náklady u veterináře. Zpravidla ho můžete pojistit na léčení úrazů nebo nemoci, proti uhynutí nebo utracení a odpovědnosti za škodu. Rozhodnete-li se pro pojištění psa, porovnejte si nabídky jednotlivých pojišťoven, abyste neplatili zbytečně hodně.
  • pořízení psa: Uvedli jsme si, že náklady za pořízení psa mohou být různě velké. Záleží na tom, jaké chcete plemeno, jestli musí mít váš pes „papíry“ atd. Pes vás však nemusí stát ani korunu, pokud si ho vyberete v útulku. I někteří lidé nabízejí pejsky zdarma. A ještě uděláte dobrý skutek.
  • hlídání psa: Víte, že čas od času musíte nikam jet a nemůžete se tedy o psa starat? V tom případě zkuste ve svém okolí najít někoho, kdo bude ochotný se vám o psa postarat. Psí hotely nejsou nejlevnější. .clanky/snizte-sve-naklady-za-psiho-milacka/ .clanky/snizte-sve-naklady-za-psiho-milacka/ .clanky/snizte-sve-naklady-za-psiho-milacka/Pokud však ho budete dávat do psího hotelu a máte-li jich více ve svém okolí, jejich ceny, ale i kvalitu služeb porovnejte. Kromě psích hotelů je ještě možnost individuálního hlídání.