Jak si vytvořit finanční rezervu

Každý člověk by měl mít finanční rezervu pro strýčka příhodu. Někdo má příjmy, které mu umožňují tvořit si snadno rezervy, ale jiní jen tak tak vyžijí z výplaty. Jak si efektivně tvořit finanční rezervu, ať už je vaše finanční situace jakákoliv?

Co je finanční rezerva

Finanční rezerva jsou peníze, které máme stranou pro případ, že by se cokoliv stalo, například kdybychom přišli o práci, stal se nám úraz atd. Jde o peníze, které používáme skutečně jen v případě nouze.
Finanční poradci a další odborníci doporučují mít finanční rezervu alespoň ve výši trojnásobného měsíčního příjmu či šestinásobku výdajů. Čím větší jsou vaše výdaje, tím by logicky měla být větší finanční rezerva. Kromě krátkodobé finanční rezervy ještě rozlišujeme střednědobou a dlouhodobou finanční rezervu.
Různé průzkumy však ukazují, že jsou mnohé domácnosti, kterým se zkrátka nedaří utvořit žádné finanční rezervy. Tyto domácnosti jsou pak více ohrožené dluhovou pastí v případě nenadálých výdajů. Někteří to bohužel dovrší tím, že tyto výdaje řeší půjčku, což v případě, že nejsou schopni utvořit finanční rezervu, není vůbec dobrý nápad.
U finanční rezervy je také důležité bezpečně ji uložit, nejlépe na různé spořící účty či termínové vklady. Podstatné je především to, aby byla finanční rezerva připravená k použití, když se cokoliv stane. Proto u termínovaných vkladů nevolte dlouhou lhůtu a peníze raději ani neinvestujte, byť jejich zhodnocení na spořících účtech je minimální. K zhodnocování peněz investicemi můžete přistupovat, víte-li, že se alespoň po nějakou dobu bez peněz obejdete, tedy víte, že jde o peníze nad rámec finanční rezervy.
Kromě finančního zabezpečení je výhodou finanční rezervy i psychologický aspekt. Jistě se vám bude večer lépe usínat, když se nebudete muset stresovat, že každý výdaj navíc může ohrozit vaší finanční stabilitu.

Jak si tvořit finanční rezervu

Každý člověk by si měl tvořit rezervu podle svých možností. Ovšem i když vaše příjmy nejsou velké, snažte se vždy ušetřit alespoň 10 % z příjmů.
Máte pocit, že je to pro vás nereálné? Možná ano a skutečně v současnou dobu nemůžete více ušetřit, ale je velmi pravděpodobné, že byste mohli (často i nemalé finanční prostředky) ušetřit tím, že začnete s penězi lépe hospodařit.
Jak si začít tvořit finanční rezervu? Začněte tím, že si sestavíte rozpočet. Mějte přehled o všech svých příjmech a výdajích. Po skončení určitého období si veškeré výdaje znovu projděte a zamyslete se nad tím, jestli by se nedaly snížit.

Další tipy, jak tvořit finanční rezervu

  • Nastavte si limity vašich útrat a nepřekračujte je.
  • Vysledujte ve své rozpočtu nekontrolované výdaje. Mnohdy jde o menší položky za nepotřebné či nadbytečné věci. Ty se však mohou za měsíc nastřádat. Možná se nestačíte divit, jak velký výdaj tyto „drobné“ položky tvoří.
  • Projděte si různé tipy na úspory na tomto webu – za potraviny, benzín, na bydlení atd.