Ušetřete za vytápění plynem

Mnoho lidí vytápí své domovy plynem. Tento druh vytápění jim přináší mnoho výhod, především vysokou výhřevnost, minimální množství zplodin, jednoduchou obsluhu a snadnou dostupnost. Dá se na vytápění plynu ušetřit?

Cena plynu v současnosti

Už minulý rok spotřebitele potěšila zpráva, že se cena energií bude snižovat. Ovšem, co se týče vytápění, radost z toho mohou mít jen ti, kteří topí elektřinou. Cena zemního plynu dolů nešla. Naopak, podraží. Distributorovi a operátorovi trhu zaplatíte více.
Ovšem nárůst ceny za plyn není tak markantní, abyste museli přemýšlet o tom, že změníte typ vytápění. Zemní plyn patří stále mezi nejlevnější energie. Spíše se zaměřte na způsoby, které vám umožní ušetřit při topení zemním plynem.

Jak ušetřit za vytápění plynem?

Pojďme si dát několik tipů, které vám pomohou ušetřit za vytápění zemním plynem:

  • Nový kotel: Máte-li stále starý kotel, zvažte jeho výměnu za nový – kondenzační. Sice vás to bude něco stát, ale dlouhodobě se vám vyplatí.
  • Seřízení kotle: Jen správně fungující a dobře seřízení kotel vytápí efektivně. Proto se vyplatí si ho každoročně nechat seřizovat odborníkem, který vám nastaví jeho regulaci, vyčistí spalinové cesty a celý systém odvzdušní. Zároveň budete mít jistotu, že je váš kotel bezpečný.
  • Regulační prvky: Jsou jimi prostorové termostaty a termostatické hlavice na radiátory. Moderní prostorové termostaty vám umožní časové řízení teploty podle využití vytápěného objektu. To znamená, že si nastavíte teplotu podle toho, jak jste doma. Budete tak mít vždy tepelný komfort, ale zároveň nebudete topit zbytečně. Termostatické hlavice vám zase umožňují udržovat v místnosti požadovanou teplotu.
  • Změna dodavatele plynu: Tímto krokem můžete ušetřit značnou částku za plyn. Budete-li se podrobněji zajímat o cenu zemního plynu, zjistíte, že zhruba 3/4 z ní je obchodní složkou, kterou si určují dodavatelé. Na trhu jich je mnoho, a proto pokud jste neměli ještě dodavatele plynu, je velká šance, že je na trhu někdo levnější. Změna dodavatele plynu však provádějte po zralé úvaze a srovnání nabídek. Vždy pečlivě čtěte smlouvu, abyste si byli jistí, že nabídka, která vás nejvíce zaujala, nemá žádné „ale“.
  • Efektivní větrání: Větráním vám z domova uniká cenné teplo, ale je zřejmé, že bez něj to nejde. Přísun čerstvého vzduchu potřebujeme. Větrejte však efektivně a krátce – v zimním období cca kolem pěti minut.
  • Pozor na přetápění: Je to nejen drahé, ale i nezdravé. Vlivem vysoké teploty se snižuje vlhkost vzduchu a tím se vysušuje sliznice našich dýchacích cest. Optimální teplotou v místnosti je kolem 21oC, ložnice by měla být ještě chladnější. Změřte si schválně teplotu u vás doma a uvidíte, jestli se přetápění týká i vás. Mějte na paměti, že snížením teploty jen o jeden stupeň, ušetříte přibližně 6 % energie na vytápění.
  • Podpora výkonu topného tělesa: Zaměřte se také na to, aby váš radiátor byl plně výkonný. Nesnižujte jeho výkon tím, že na něm budete sušit prádlo a nezakrývejte ho ani záclonami, případně nábytkem. V takovém případě nemůže teplo proudit a vy budete muset více topit, abyste měli doma příjemný tepelný komfort. Důležité je také topnou soustavu pravidelně odvzdušňovat. Nepodceňujte ani izolaci trubek topného systému. Ušetříte i tím, že za radiátor dáte izolační folii.