Na co si dát pozor při pronájmu bytu

Máte volný byt a rozhodli jste se, že ho budete pronajímat? Půjde o pasivní příjem, který vylepší váš rodinný rozpočet. Dejte si však pozor, aby vám skutečně pronájem bytu přinesl to, co od něj očekáváte.

Na co se zaměřit jako pronajímatel?

  • Dojem z nájemníka: Neplatí vždy, že člověk, který ve vás nevzbuzuje důvěru, bude špatným nájemníkem, ani že se solidně vyhlížejícím nájemníkem nebudete mít později problémy. Určitě však na svůj dojem dejte. Jde o váš majetek. Pokud se vám zájemce „nezdá“, byt mu nepronajímejte.
  • Prověření nájemníka: Samozřejmě je dobré nedat jen na první dojem. Snažte se o nájemníkovi zjistit další informace. Ptejte si ho, případně požádejte o kontakt na předchozího pronajímatele a zeptejte se na jeho zkušenosti. Zkuste zjistit, jestli nemá žadatel o pronájem finanční potíže. Kdyby na něj přišli exekutoři, mohli by zabavit i vaše vybavení, pokud ho v bytě necháváte. Vy byste potom museli dokazovat, že majetek byl váš. To je zbytečná komplikace.
  • Dokumentace vybavení bytu: Necháváte-li v bytě vybavení, pořiďte si o něm dokumentaci, abyste se po výpovědi z nájmu nemuseli dohadovat, co v bytě bylo a nebylo.
  • Nájemní smlouva: Můžete si ji připravit sami, ale lepší je spolupráce s právníkem. Budete mít jistotu, že ve smlouvě jsou podchyceny všechny náležitosti i pravidla, které považujete za důležité (např. ohledně domácích mazlíčků, placení energií, kauce atd.). Minimalizujete riziko pozdějších nepříjemností. Promyslete také, na jak dlouhou dobu uzavřít smlouvu. Alespoň zpočátku, než si ověříte, koho si pouštíte do bytu, je vhodné s nájemníkem uzavřít smlouvu na rok s tím, že mu poté případně smlouvu prodloužíte.
  • Forma placení nájemného: Pro vás bude lepší nechat si platit nájem měsíc dopředu, nikoliv zpětně. Je také vhodné si ve smlouvě stanovit poplatky z prodlení při neplacení nájmu. Nájemníka to motivuje platit včas. Peníze si můžete nechat posílat na účet či platit v hotovosti. Druhá varianta pronajímatelům vyhovuje více, protože zaznamenávají větší úspěšnost, musejí-li se peněz domáhat.
  • Pozor na energie: Vyřešte si předem, jak to bude s energiemi. Není dobré určovat si fixní částku včetně energií, protože poté nemá nájemce důvod vodou, elektřinou, plynem ani teplem šetřit a vy to můžete výrazně pocítit v ročním vyúčtování. Lepší je platby za elektřinu a plyn převést na nájemce a také pravidelně kontrolovat spotřebu vody a tepla.

Co říká občanský zákoník?

Nájem bytu se musí řídí občanských zákoníkem. Minulý rok v něm došlo k výraznějším změnám, které jsou v platnosti od 1. 1. 2014.
Změny se týkají především výpovědních důvodů. Nájem bytu můžete jako pronajímatel vypovědět, pokud poruší nájemník hrubě svou povinnost vyplývající z nájmu, je-li nájemce odsouzení pro úmyslný trestný čin spáchaný na pronajímateli či členu jeho domácnosti, případně na osobě, která bydlí v domě nájemcova bytu. Dále se to týká i spáchání trestného činu proti cizímu majetku v tomto domě. .clanky/na-co-si-dat-pozor-pri-pronajmu-bytu/ .clanky/na-co-si-dat-pozor-pri-pronajmu-bytu/ Prodej ready made Pronajímatel také může podat výpověď pro obdobně závažný důvod.
Jde-li o nájem bytu na dobu neurčitou, je možné, aby ho pronajímatel vypověděl, má-li být užíván pronajímatelem či manželem nebo manželkou, jež hodlá opustit rodinnou domácnost (návrh na rozvod či rozvod). Dále v případě, že potřebuje pronajímatel bytu pro svého či manžela/manželky příbuzného v přímě linie či ve vedlejší linii druhého stupně.
Další změny v tomto zákoně se týkají nájmu domu, doby trvání nájmu atd.

S realitkou nebo bez ní?

Chcete-li pronajímat byt, je také na místě zvážit, zda ho budete pronajímat na vlastní pěst, nebo si zvolíte spolupráci s realitní kanceláří.
Druhá možnost vám přinese více pohodlí a méně rizik. Také pravděpodobně svou nemovitost dříve pronajmete. Nebudete se muset starat o přípravu fotodokumentace vašeho bytu, inzerát, smlouvy atd.
Samozřejmě však za tyto služby zaplatíte. Zpravidla realitní kanceláře považují dva roční nájmy s tím, že si jeden vezmou od vás a druhý od nájemce.
Spolupráce s realitní kanceláří je vhodná pro všechny, kteří chtějí ušetřit čas a nemají zkušenosti s pronajímáním bytu.
Rozhodnete-li se pro spolupráci s realitním makléřem, vždy dobře vybírejte společnost, se kterou budete spolupracovat. Jejich kvalita se značně liší.

…nebo je lepší byt prodat?

Bojíte se příliš rizik, které souvisí s pronajímáním bytu, a nechcete s ním mít žádné starosti, a zároveň odmítáte spolupracovat s realitní kanceláří? Pak máte možnost byt prodat. Nelze jednoznačně říci, jestli je lepší prodej či pronájem. Vždy záleží na spoustu aspektů.