Na co si dát pozor, když si chcete pronajmout byt?

Někteří lidé mají svou vlastní nemovitost a před ostatními stojí dilema, zda si nemovitost koupí (v případě nedostatku peněz pořídí na hypotéku) či zvolí podnájem. Už jste tuto otázku vyřešil a rozhodli jste si byt pronajmout? Nyní vám ještě zbývá najít si vhodný pronájem pro vás. Určitě nechcete po prvním měsíci nového bydlení zjistit, že je pro vás nemovitost nevyhovující a stěhovat se jinam. Minimalizujte rizika nespokojenosti.

Pronájem bytu

Pronájem bytu můžete shánět na vlastní pěst či přes realitní kancelář. Využijete-li realitku, nebudete se muset o nic starat a kvalitní makléř vás lépe nasměruje k pronájmu, který vám bude vyhovovat. Počítejte však s tím, že tato služba není bezplatná.

Na co si dát pozor při pronájmu bytu

Pokud si chcete najít pronájem bytu, se kterým budete spokojeni, je třeba být obezřetní. Pronajímatelé mohou mít různé podmínky. Na co konkrétně si dát pozor?

  • Informujte se, co je v ceně nájemného započteno. Cena může být uvedená včetně energií nebo bez nich. Zajímejte se i o všechny další poplatky, které se s nájmem mohou pojit.
  • Jste-li s pronajímatelem dohodnuti, že vám bude pronajímat byt se zařízením, nechte si sepsat předávací protokol, ve kterém bude vše, co v bytě má být. To si pak zkontrolujte. Pokud byste podepsali protokol a vybavení by v bytě nebylo, nedokážete to.
  • Zkontrolujte, zda má nájemní smlouva všechny náležitosti. Pokud by některé informace chyběly, mohla by být nájemní smlouva neplatná. Předem si nastudujte, co vše má nájemní smlouva obsahovat. Ve smlouvě se zaměřte také na podmínky budoucího ukončení nájmu. Smlouva může být na dobu určitou i neurčitou. .clanky/na-co-si-dat-pozor-kdyz-si-chcete-pronajmout-byt/ .clanky/na-co-si-dat-pozor-kdyz-si-chcete-pronajmout-byt/Při stanovování podmínek si dejte také pozor na omezení počtu osob v bytě, možnost či nemožnost mít domácí zvíře (pokud ho máte), změny ve výši nájemného, opravy v bytě atd.
  • Je dobré vědět více o lokalitě, do které se stěhujete. Bude vám vyhovovat občanskou vybavení a dalšími nároky, jež na místo bydlení máte?

Nehledáte pronájem, ale naopak se chystáte pronajímat byt vy? Přečtěte si, co byste si měli ohlídat.