Vyplatí se koupit novostavbu?

V posledních letech vzniklo mnoho novostaveb. Možná i vy listujete katalogy a sníte o nějaké takové nemovitosti, které odpovídá požadavkům moderního bydlení, nabízí velkou terasu a často i další prvky slibující velký komfort.

Novostavba a její koupě

Pokud vás neodradí cena a vy víte, že si i novostavbu můžete dovolit, zbývá ještě jedna otázka: Jsou pořizovací náklady novostavby jedinou nevýhodou tohoto typu bydlení?
Než se nadchnete do moderního bydlení, je třeba si uvědomit, že koupě novostavby skrývá i další rizika a je na každém, aby zvážil, zda i přesto chce novostavbu koupit.
Novostavba nemusí automaticky znamenat kvalitnější bydlení. I když by mělo být samozřejmostí při výstavbě nemovitosti používat kvalitní a moderní materiály, často se developeři snaží na stavbě co nejvíce ušetřit, ať už co se týče materiálů, ale i pracovní síly. Proto dejte pozor, od koho si nemovitost kupujete. Sice u novostavby máte možnost reklamace, ale mnohé nedostatky se projeví až po záruční době.
Samozřejmě moderní bydlení není jedinou výhodou novostavby. Nebudete u ní platit tak vysoký fond oprav, jednoduše proto, že není co opravovat. U většiny novostaveb ušetříte i za energii, protože jsou stavěné s ohledem na její úsporu. To v dnešní době drahých energií rozhodně není zanedbatelná výhoda.
Pokud vás štve, že na sídlišti nemůže mnohdy najít místo k zaparkování, potěší vás i to, že u většiny novostaveb budete mít vlastní místo na parkování. Nutné je však podotknout, že si ho budete muset zaplatit. Proto se zajímejte o to, jestli je cena nemovitosti včetně parkovacího místa a jak to je, pokud případně potřebujete více parkovacích míst.
Má tedy koupě nemovitosti více výhod nebo nevýhod? Jde spíše o to, co od svého budoucího bydlení očekáváte. Vyžadujete moderní a komfortní byt, nebo raději budete bydlet v zabydlených částí města (novostavby jsou často na okrajích). Zvažte také své finanční možnosti. Nebylo by rozumné nadměrně se zadlužit kvůli snu o luxusním bydlení.

Shrnutí výhod a nevýhod novostavby

+ možnost reklamovat nedostatky
+ nižší energetická náročnost stavby
+ nižší fondy oprav
+ možnost zasahovat do konečné podoby bytu
+ moderní bydlení
+ možnost vlastního parkovacího místa
+ vyhovuje platným normám
+ u nových bytů minimálně dva roky záruka (možnost reklamovat)

někdy pokulhává kvalita provedení
vyšší pořizovací cena
horší dopravní dostupnost (často jsou na okraji města)
nebezpečí další výstavby
pozdější stěhování (není-li stavba ještě dokončená)

Na co si dát pozor při koupi novostavby?

  • Rozhodnete-li se pro koupi novostavby, pečlivě vybírejte developera. Podívejte se na jeho reference, zjistěte, kolik nemovitostí již postavil atd. Zvažte i riziko, že by developer zkrachoval. To by vás mělo zajímat, kupujete-li nehotový byt, který je teprve ve fázi výstavby.
  • Dejte si pozor na další náklady související s koupí nemovitostí. Zajímejte se o to, jestli cena za nemovitost je konečná či ještě vzroste o provizi, poskytované služby, další příslušenství atd.
  • Navštivte byt s technikem či jiným člověkem, který dokáže posoudit kvalitu novostavby. Nemáte-li nikoho takového ve svém okolí, najměte si ho. Jde o investici, která se vám vyplatí. Nespoléhejte na to, že jako laik odhalíte všechna úskalí novostavby.
  • Kromě technika je na místě zaplatit si také služby právníka, který prověří, zda nemá nemovitost žádné právní vady, které by vám později mohly zkomplikovat bydlení. Podrobně se seznamte hlavně se zárukami a podmínkami pro reklamaci.
  • Nenechte se nutit do rychlého předání bytu. Dejte si na to dostatek času a vše si dobře promyslete. .clanky/vyplati-se-koupit-novostavbu/ .clanky/vyplati-se-koupit-novostavbu/Případné závady musí být zaznamenány v předávacím protokolu a je třeba se také domluvit na termínu, do kterého bude dáno vše do pořádku.
  • Při výběru novostavby se ještě soustřeďte na výběr lokality, plánovanou výstavbu v okolí, specifikace zásadní konstrukčních prvků, úložné prostory v bytě, dispoziční řešení a její výhodnost pro vás, koncepci větrání bytu atd. Dejte si pozor i na škrábance, rovnost zdí a podlah, rozmístění a funkčnost elektrický zásuvek, doléhání dveří a hlučnost.